Alopecia

Alopecia är en sjukdom som drabbar c:a 2% av befolkningen. Detta ger symtom som fläckvis håravfall "Alopecia Areata" och i vissa fall även totalt håravfall "Alopecia Totalis/ Universalis". I dessa fall hjälper många Landsting till med att subventionera kostnaden för att pigmentera ögonbryn och eyeliner. I annat fall hjälper jag personligen till med en stor rabatt för medlemmar i Alopeciaföreningen.


Vanlig sjukdom?
Alopecia areata är en relativt vanlig sjukdom som förekommer i alla åldrar. Forskning visar att 0,05% - 0,1 % av jordens befolkning drabbas av Alopecia areata. I Sverige räknar man med ca 80.000 -100.000 drabbade.


Autoimmun sjukdom
Alopeci anses vara en s.k. autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen blir överkänslig mot sin egen vävnad, i detta fall mot hårsäckarna. Sjukdomsorsaken är fortfarande relativt okänd men forskarna ser en koppling mellan andra autoimmuna sjukdomar som atopiska eksem, asma, viteligo, sköldkörtelbesvär, m.m.


Olika åldrar
Alopeci kan uppträda i många former från en liten, knappt synlig fläck till totalt håravfall över hela kroppen. För flertalet visar sig denna sjukdom bara vid något tillfälle under livet. Men för andra kan det återkomma från att vid tonåret haft en liten kal fläck till att vid 40-årsåldern tappa allt hår.


Benämningar
Man betecknar Alopeci olika. Alopecia totalis är förlust av hår på hjässan. Alopecia Universalis är förlust av även kroppsbehåring. Här kan även ögonbryn och fransar lossna.


Hjälpmedel
Du kan få olika slags hjälp om du drabbats av Alopeci. Peruk är naturligtvis det första du behöver hjälp med om du har tappat allt hår. Tag kontakt med din vårdcentral för vidare vägledning till hudläkare för remiss. Lösögonfransar är också något som du kan få på remiss.


Och slutligen, det jag kan hjälpa dig med:
Kosmetisk pigmentering utav ögonbryn och eyeliner. Har du tappat ögonbrynen och fransar kan du få bidrag för detta genom vissa landsting. Vet du inte om ditt landsting hjälper till med detta hjälpmedel - ring mig så kanske jag kan hjälpa till. 070 - 571 71 82

// sanna

Jag som utför behandlingen heter Susanne Andersson /sanna/ och är Auktoriserad Hudterapeut och Dipl. Kosmetisk Tatuerare. Jag har arbetat med pigmenteringar sedan 1996 och har stor erfarenhet även utav ärrkamouflage. Ett flertal landsting och läkare anlitar mig för pigmentering. Du kan med förtroende vända dig till mig.
Välkommen // sanna